Home

Orchideeenvereniging Midden-Limburg

 

Secretaris: Paul Redman op den Toum 5, 6081 PP Haelen, tel. 0475-593370

Orchideeen voor de huiskamer

Orchideeen als phalaenopsis, paphiopedilum(venusschoen), cambria, miltonia en cymbidium zijn zeker in de huiskamer met succes te kweken, wanneer u de volgende regels in acht neemt.

Phalaenopsis Hybride

De natuursoorten zijn afkomstig uit de Maleische Archipel, daar bekend als Angrek Boelan. Ze groeien onder een afdak van bladeren in een altijd vochtige omgeving. De hybriden vragen een lichte warme plaats, doch geen directe zon (uitgezonderd van half november tot eind januari). Ze houden, als alle orchideeen, van gezelschap; daarom veel planten bij elkaar plaatsen, zodat een vochtige omgeving ontstaat. Potten niet laten uitdrogen, maar beslist niet te nat houden. Eens per week water geven zal onder normale omstandigheden voldoende zijn. Temperatuur nachts minimaal + 17 graden. Ze bloeien lang en vaak meerdere keren op de zelfde bloemstengel, dus niet afknippen.

Paphiopedilum

De venusschoen is afkomstig uit de tropische gebieden van Azie. Ze groeien meestal in de schaduw van bomen op de bodem en zijn regelmatig vochtig. De venusschoentjes vragen evenals de phalaenopsissoorten een vochtige omgeving daarom ook hier meerdere planten bij elkaar zetten. Ze verdragen absoluut geen zon. De minimale temperatuur bedraagt 13 tot 15 graden.
Ze moeten regelmatig gegoten worden, maar de potgrond mag niet kletsnat zijn en mag in de wintermaanden gerust eens droog aanvoelen. De venusschoentjes bloeien vaak 1 tot 2 maanden.

Cambria

Deze hybriden door kruisingen ontstaan uit meerdere op bomen groeiende soorten, zijn speciaal voor de vensterbank gekweekt. Ze vragen veel licht, maar dienen van maart tot september tegen de volle zon te worden beschermd. Tussen de watergiften door, de potgrond liefst droog laten worden. De minimale temperatuur bedraagt 12 tot 14 graden.

Miltonia

De viooltjes orchidee, deze hybride kan op dezelfde wijze als de cambria geteeld worden, maar oppassen voor teveel vocht. De minimale nachttemperatuur is ook 12 tot 14 graden, de dagtemperatuur niet hoger dan 18 graden

Cymbidium hybride

De natuursoorten zijn afkomstig uit de tropische gebieden van Azie. De hybriden vragen zeer veel licht; van april tot augustus dient slechts licht tegen de zon geschermd te worden. Tussen de watergiften door de potgrond liefst droog laten worden. De minimale nachttemperatuur in de winter bedraagt 10 tot 12 graden. Cymbidiums bloeien alleen als ze veel licht krijgen en de nachttemperatuur ook in de zomer laag blijft. Daarom dienen ze van eind mei tot half oktober (geen nachtvorst) buiten te staan, slechts licht geschermd tegen de zon.

Algemeen

In de maanden maart tot september kan tijdens de groei bemest worden maar dan zeer verdund. Bij de kunstmest gebruikt men de helft van hetgeen de verpakking vermeldt. Alle planten hebben een hekel aan de droge hete lucht van de verwarming op een veelal veel te smalle vensterbank. Bij voorkeur regenwater geven.

Luchtvochtigheid

De luchtvochtigheid rondom de planten moet ongeveer 70% bedragen, dit kan men bereiken door de planten op een eilandje (verhoging) in een schotel met water te zetten zodanig dat de pot het water niet raakt.

Oppotmateriaal

Orchideeen kunnen alleen in speciale orchideeencompost geplant worden. Bloemisten grond betekent een zekere dood voor de planten.

Voor meer informatie kunt u kontact opnemen met de secretaris
Paul Redman